Rijksmuseum - Amsterdam

Een bezoek aan het Rijksmuseum is de garantie voor een inspirerende dag uit! 

In 2013 werd de laatste restauratie afgerond en sindsdien heb ik het museum twee keer bezocht, de tweede keer was net zo de moeite waard als de eerste keer! 

 

Over het Rijksmuseum

Het Rijksmuseum Amsterdam is gevestigd in een prachtig historisch pand wat ontworpen is door de nederlandse architect P.J.H. Cuypers en is opgeleverd in 1885. Sinds het Rijksmuseum hier gevestigd is is het gebouw nog wel enkele malen gerestaureerd en enigszins van indeling veranderd, toch wordt het ontwerp van Cuypers nog steeds grotendeels aangehouden. 

Bijzonder aan het gebouw is de passage die tegenwoordig alleen voor fietsers toegankelijk is. Deze passage verbindt het Centrum met het Museumplein. De passage wordt tevens door veel muzikanten gebruikt als standplaats wat ik een prima idee vind, de akoestiek is namelijk subliem!

Het museum zelf bestaat uit 4 etages. 

De begane grond wordt gebruikt voor special collections

De eerste verdieping huisvest kunst uit 18e en 19e eeuw

De tweede verdieping huisvest kunst uit de 17e eeuw waaronder de beroemde Nachtwacht van Rembrandt en werken van bekende schilders als Vermeer en Jan Steen. 

De derde verdieping is een stuk kleiner en huisvest kunst uit de 20e eeuw. 

De verdiepingen zijn zowel met de trap als met de lift bereikbaar. Audiotours zijn verkrijgbaar bij de receptie op de begane grond. 

In het Rijksmuseum bevindt zich een museumstore, een restaurant en een bibliotheek. Buiten is een brasserie gevestigd in de tuin. 

 

Mijn ervaring

Beide keren arriveerden we rond 11:00 bij het Rijksmuseum de drukte viel reuze mee maar we hadden onze tickets al via internet besteld zodat we vrijwel meteen door konden lopen. Eenmaal in het museum aangekomen is het even zoeken en oriënteren. Er bevindt zich midden in de grote hal een informatiedesk waar in vrijwel alle talen een gratis plattegrond verkrijgbaar is. Mocht je liever een audiotour willen gebruiken, deze zijn verkrijgbaar voor €5,- 

 

Wij zijn gewoonweg begonnen bij de Special Collections op de begane grond, hier maakten we o.a. kennis met de prachtige kunst uit de Italiaanse Renaissance, prenten, en bijzondere collecties wapens en scheepsmodellen. 

Op de eerste verdieping is naast schilderkunst uit de 18e eeuw ook tafelwerk en meubilair te bewonderen, wat een pracht en praal!

Op de tweede verdieping kun je als in een 8-vorm lopen waarbij de middelste gang als eregalerij fungeert. Deze eregalerij is wat voor de meeste Nederlanders het Rijksmuseum bijzonder maakt. Hier vind je de werken van Rembrandt, Vermeer, Steen en Hals. Aan het einde van de eregalerij hangt als pronkstuk de nachtwacht. Het is een populair schilderij maar door de ruimtelijke opzet van het museum heb ik beide keren niet als te druk ervaren. Er is genoeg ruimte om het schilderij te bewonderen. 

 

De 3e en bovenste verdieping heb ik beide keren niet bezocht, tot mijn schaamte. Ik moet zeggen dat een bezoek aan het rijksmuseum zeker de moeite waard is, maar het is een flinke wandeling en de indrukken die je er op doet zijn overweldigend, daarnaast ligt mijn interesse niet zo bij abstract. Wellicht nog een 3e bezoek waarbij ik bovenin begin! 

 

Nadat we de museumstore nog even bezocht hadden zijn we lekker gaan eten aan de Spiegelgracht. In de omgeving van het Rijksmuseum zijn verschillende eet- en drinkgelegenheden en een kort ritje met de tram brengt je naar het Leidseplein waar het bruisende horecaleven je omarmt. 

 

Bereikbaarheid

Vanaf station Amsterdam Centraal: Tram 2 en 5 (halte Rijksmuseum

Vanaf station Zuid: Tram 5 (halte Rijksmuseum)

Vanaf station Sloterdijk: Tram 12 (halte Museumplein)

Vanaf station Amstel: Tram 12 (halte Museumplein) of metro naar Weesperplein, vandaar tram 7 of 10 (halte Spiegelgracht)

 

 

Parkeren in de nabije omgeving is lastig. Onder het Museumplein bevindt zich een Q-park, de ingang bevindt zich bij het concertgebouw. 

Verder kun je gebruik maken van:

P+R Arena - Metro naar Weesperplein en vandaar tram 7 of 10 naar halte Spiegelgracht

P+R Zeeburg - Tram 26 naar Rietlandpark en vandaar tram 10 (halte Spiegelgracht)

 

 

Tips

  • Koop je tickets vooraf hier! Daarmee voorkom je uren in de rij staan. 
  • Reis per openbaar vervoer
  • Bedenk vooraf wat je zeker wilt zien, het hele museum in één bezoek goed bezichtigen is gewoonweg te veel
  • Overheerlijke Cappuchino bij Cobra Café met uitzicht over het museumplein is zeker een aanrader, ze hebben er ook heerlijke Carrotcake!