Cochem - Parel aan de Moezel

Deze keer neem ik jullie mee naar Cochem, één van de leukste stadjes om even te ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Cochem in Duitsland ligt aan de moezel in het prachtige moezeldal met aan weerszijden druivenplantages tegen de bergen op. Vanaf Utrecht rij je in een ruime 3 uur naar Cochem en onderweg zie je langzaam het landschap veranderen van heuvels tot een heuse berg. Deze verandering van landschap geeft mij altijd al een vakantiegevoel! Het grootste gedeelte van de reis kun je over de snelweg afleggen (bij Venlo de A61 op). Verlaat je de Autobahn, dan kom je door een aantal kleine dorpjes het prachtige stadje Cochem binnen, je rijdt dan bijna meteen de moezelboulevard op. Hier is het altijd druk omdat Cochem een trekpleister is voor toeristen per motor en auto die lekker aan het rondtoeren zijn. De moezelboulevard straalt daardoor nog eens extra het vakantiegevoel uit.

Cochem wordt bewaakt door de Reichsburg, één van de mooiste kastelen van Duitsland. Deze burg stamt ongeveer uit het jaar 1050 n.Chr en is verschillende keren gerestaureerd maar heeft zeker zijn oude statigheid niet verloren. De Reichsburg is zo ongeveer de profielfoto van Cochem. 

Naast de vele restaurantjes en hotelletjes aan de boulevard heeft Cochem ook een Marktplatz in het midden van de stad, het Rathaus is hier gevestigd, regelmatig zijn er festiviteiten in Cochem die veelal ook op dit marktplein plaatsvinden. 

Aan weerszijden vind je winkelstraatjes, ook verschillende wijnboeren hebben in deze straten hun winkel en proeverij. 

 

Algemene informatie

Cochem telt c.a. 5213 inwoners en ligt in de deelstaat Rijnland-Palts. De gemeente Cochem is c.a. 21km2 groot. Het stadje ligt aan rivier de moezel en in de winter zijn er regelmatig overstromingen geweest. De stad is verdeeld in een centrum en oberstad, de oberstad is bereikbaar middels een brug en wandelend goed bereikbaar.

 

Bezienswaardigheden

Cochem is een gezellige vakantiestad, maar een lang weekend is voldoende om de highlights gezien te hebben. Mijn aanraders zet ik voor je op een rijtje:

  • Een bezoek aan de Reichsburg - je kunt naar de burg wandelen via een steile verharde weg of gebruik maken van een transferbusje. Bij de Burg vind je een souvenirswinkel en een restaurantje. Een rondleiding is zeker aan te raden, er zijn Nederlands sprekende gidsen.  
  • Maak een mooie rondvaart over de Moezel! De rondvaarten zijn in de maanden april t/m oktober dagelijks te boeken en je hebt keuze uit verschillende tijdsduren, ook zijn er in de zomermaanden avondrondvaarten met dans. 
  • De Sesselbahn brengt je naar de bergtop waar ook het Pinner Kreuz te vinden is, vanaf deze berg heb je een prachtig uitzicht over de moezel en het achterland van Cochem. Je kunt ook te voet naar de bergtop, dit is wel een stevige wandeling over een onverhard pad wat een redelijke conditie vereist. Overigens vind ik het wel een aanrader om wandelend te gaan, je geniet dan nog meer van het uitzicht!
  • Het Kapuzinerkloster is een voormalig klooster wat tegenwoordig dienst doet als cultuurcentrum. Hier worden regelmatig exposities en tentoonstellingen gehouden, ook worden er klassieke concerten georganiseerd. Je kunt naar het klooster wandelen vanaf het marktplein. 
  • Cochem tijdens de wijnfeesten bezoeken is zeker een aanrader! Door drukte is het dan wel moeilijk een hotel te boeken, wij hebben een hotel aan de overkant geboekt wat achteraf een slimme keus bleek te zijn, je loopt binnen 5 minuten de stad in maar bent wel even uit de drukte, ook is het slotvuurwerk beter te zien vanaf de overkant. 
  • Wild- und Freizeitpark Klotten - niet echt meer in Cochem zelf maar wel nabij gelegen op één van de bergen rond Cochem. Hier vind je een dierenpark met o.a. herten, beren en wolven en diverse vogelsoorten, maar ook een pretpark met voor de kinderen speeltoestellen en voor de volwassenen een achtbaan die wel heel hoog boven de moezel uittorent. Een aanrader als je met de kids een dagje weg wilt. 

Naast deze bezienswaardigheden is er nog wel meer te beleven in Cochem en omgeving, ik raad je aan om het gewoon eens te beleven. Ga je met je gezin naar Cochem, dan is het roompot vakantiepark een goed idee. In Cochem zelf vind je een diversiteit aan hotels, de één beter dan de ander. De kwaliteit van de kamers is redelijk goed, wel vaak ouderwets ingericht maar naar de Duitse degelijke maatstaven. 

 

Wij hebben gelogeerd bij de volgende hotels:

1. Hotel Beim Weinbauer - Aanrader! Dit hotel is van weingut Gobel/Schleyer die heerlijke moezelwijn produceert. Je krijgt hier volop de gelegenheid om te proeven. Het hotel is gelegen aan de boulevard, boven het weingelag/restaurant van de familie

2. Hotel am Hafen - Ook een aanrader mits je aan de voorkant slaapt. Dit hotel ligt aan de haven aan de overkant van het stadje, op korte loopafstand van het centrum van Cochem. Hier verbleven wij tijdens de wijnfeesten in 2015. Het hotel is degelijk maar oud, goed ontbijt en diner. Personeel is wisselend van zeer vriendelijk tot een beetje sacherijnig

3. Burg Hotel - Aan de moezelboulevard. Niet echt een aanrader maar dat baseer ik op de kamer die wij toegewezen kregen, deze lag namelijk midden in het gebouw met als uitzicht een luchtschacht, ik kon werkelijk niet zien wat voor weer het buiten was. We verbleven hier 2 nachten en hadden last- minute geboekt, dit kan natuurlijk meespelen al kwam het hotel niet vol over. Het ontbijt was top, mooi uitzicht over de moezel vanuit de ontbijtzaal!