Corfu

13 t/m 20 mei 2017

Algemeen

Corfu is een Grieks eiland wat noordelijk onder de hak van Italië en deels naast Albanië ligt. Het eiland is groener dan de meeste andere Griekse eilanden wat vooral komt door deze noordelijke ligging, het regent er wat vaker dan bijvoorbeeld op Kreta. 

Corfu is een uniek Grieks eiland, absoluut anders dan de andere populaire vakantiebestemmingen. Het eiland doet eigenlijk een beetje Italiaans aan door de Venetiaanse bouwstijl in de steden. Je zult er niet de typisch Griekse wit met blauwe huisjes tegenkomen. De bergen zijn begroeid met olijfbomen en cypressen, typisch is dat de olijfbomen vol grote gaten zitten die veroorzaakt zouden zijn door een parasiet. De olijven zelf hebben hier overigens niet onder geleden. 

Zelfs de makers van één van de James Bond films vonden het eiland de moeite waard! De film 'for your eyes only' is deels op Corfu opgenomen. 

Ten oosten van de stad Corfu staat een prachtig klein paleisje, dit was ooit het zomerhuis van keizerin Sissi. Het Achilleion zoals dit paleis genoemd wordt is een bezoek meer dan waard!

Corfu is een vrij klein eiland en met de auto kun je dit eiland goed ontdekken. Het verkeer is chaotisch maar niet druk, de hoofdwegen zijn vergelijkbaar met onze plattelandswegen, behalve dat deze je op Corfu door kleine bergdorpjes voeren. 

De vliegduur vanaf Amsterdam is c.a. 2.5 uur, de kans is groot dat je op de heen- of terugvlucht een tussenstop maakt op Matala (grieks vasteland), reken dan op een reisduur van ongeveer 5 uur vanwege het wachten daar. 

 

Corfu stad

De hoofdstad van het eiland is een prachtige oude vestingstad. Je komt met het vliegtuig op Corfu airport aan, een klein vliegveld met 1 landingsbaan die als een schiereilandje in de zee ligt. De landing is al spectaculair door het aanvliegen tussen de bergen. 

Corfu is ook per boot bereikbaar, onder andere vanuit het tegenoverliggende Albanie. 

Als je in Corfu stad bent is een bezoek aan de forten een must. Je vindt het oude fort en het Venetiaanse fort op loopafstand van elkaar en bij helder weer is het uitzicht spectaculair. Helaas regende het ontzettend tijdens ons bezoek aan de stad, ik heb hier dan ook geen mooie foto's van kunnen maken. In de stad zelf vind je tal van souvenirswinkeltjes, apotheken en juwelierszaken, uiteraard vind je er ook een uitgebreide keus aan restaurants en barretjes. 

De stad biedt goede parkeergelegenheid, je hebt midden in de stad een open gratis parkeerveld, aan de rand van de winkelstraat een afgesloten terrein waar je voor een paar euro een dag kunt parkeren. 

De stad is ook met het openbaar vervoer bereikbaar maar als je gebruik wilt maken van de Green bus moet je wel rekening houden met een wandeling van c.a 15 minuten voor je in het echte centrum bent. De stadsbus stopt bij alle hotspots. Ook kun je met een hop-on hop-off bus of paard en wagen langs de bezienswaardigheden rijden. 

Naast de forten zijn er ook een aantal kerken die de moeite waard zijn, de Antivouniotissakerk is de oudste kerk op Cofu en stamt uit de 15e eeuw. 

De belangrijkste musea in de stad zijn het Aziatische museum, het archeologische museum en het papiergeldmuseum. 

Eten en drinken in de stad is niet duur, een Cappuchino kost gemiddeld €3,- en de prijs voor een goede maaltijd ligt tussen de €8,- en €20,- p.p. excl. dessert. 

 

Onze Corfu ervaring

Wij vlogen op 13 mei '17 voor een weekje naar Corfu. We hebben dit jaar niet zo'n groot reisbudget omdat we ook willen verhuizen, eigenlijk zouden we zelfs helemaal niets boeken tot we onze woning verkocht zouden hebben, maar om helemaal geen reisje in het vooruitzicht te hebben viel me zwaar. 

Ik ging op zoek naar een goedkope vakantie, bestemming geen voorkeur, als er maar wat te zien zou zijn en er een lekker zonnetje zou schijnen, liefst wel iets waar we allebei nog niet geweest waren. 

Het werd Corfu, en daar hebben we geen spijn van gekregen!

Bij aankomst was het bewolkt op Kerkyra airport maar de temperatuur was aangenaam. In mei kan het weer nog wisselvallig zijn, maar het is wel volop lente, alles staat in de bloei en mocht het regenen dan niet getreurd, zodra de zon doorkomt is het heerlijk warm. 

We gingen met een klein busje naar het zuiden van het eiland, Agios Georgios Argirades was onze bestemming. De zuidelijke kuststrook heeft zandstranden en is wat rustiger en minder toeristisch dan de streek rondom Corfu stad en het noordelijke gebied. 

Ons hotel heette toepasselijk 'Sandy Beach' en lag tussen het dorp en het Korissionmeer. 

 

Het Korission meer

Een wandeling naar het Korissionmeer is een sportieve prestatie met als cadeau een prachtig uitzicht over het meer. Je wandelt als het ware door het mulle zand van het duinlandschap naar de oever van het meer. De oever aan de zeekant is vrij drassig, je kunt van die kant af niet helemaal bij het water komen. Wel is dit de mooiste kant om te bewandelen, wij hebben er schildpadden, heel veel hagedissen en zelfs een adder gezien. Let wel op met de dieren, adders zijn giftig, gelukkig was deze banger voor ons dan wij voor hem. Het meer is een broedplaats voor verschillende vogels, wij zagen er witte reigers, helaas geen flamingo's maar die kunnen er in het voorjaar wel zitten. 

Na de wandeltocht door het mulle zand is het heerlijk om langs de zee weer terug naar het stadje te lopen. 

een impressie van het Korissionmeer

Paleokastritsa

Via Sue van Cosmos car rental huurden we voor €40,- per dag een Peugeot 207 waarmee we het eiland gingen verkennen. Eén van de plaatsen die op ons lijstje stond was Paleokastritsa, bekend om de mooie baaien. Dit is één van de populairste badplaatsen van het eiland. We hebben dit stadje meegepakt op een rondrit over het eiland en arriveerden er halverwege de middag. Door de ligging verspreid over de berg en verschillende baaien oogt deze badplaats niet massaal. Veel hotels staan op de berg van waaruit je middels een trap naar beneden een strand kunt bereiken. Deze bijzondere ligging maakt het de moeite waard om er een klim aan te wagen. 

De baaien zijn inderdaad prachtig. Er zijn zand strandjes en rotsen, ook kun je met de boot een tocht door de grotten maken en het water is ontzettend helder. Per boot zijn een paar kleine eilandjes voor de kust bereikbaar, voor wie van rust houdt. Op een 300m hoog schiereiland ligt het Theotokosklooster. Paleokastritsa is praktisch niet te missen, vanaf Corfu stad staat deze mooie kustplaats aangegeven en de weg loopt door het stadje en langs de baaien op. Must!

Achilleion

Keizerlijke praal op het eiland Corfu! In 1889 liet keizerin Sissi een paar kilometer ten zuiden van de stad Corfu een zomerresidentie bouwen. Dit gebouw dankt zijn naam aan de klassieke held Achilles. Het paleisje is makkelijk te vinden vanaf de doorgaande weg langs de kust, ten zuiden van Corfu, er staat op bordjes aangegeven welke zijweg je dient te nemen en van daaraf is het een smalle slingerweg de berg op. Je komt vast wel een grote touringcar tegen op dit pad, dan weet je dat je goed zit.

Bij het paleis zijn een paar kleine eet en drinkgelegenheden, ook vindt je er een souvenirswinkel.

Het paleis en de tuin bezoeken kost je een paar euro entree, je kunt eventueel ook een audioguide huren.

Het paleis zelf is prachtig, vooral de plafond- en muurschilderingen in de hal zijn erg indrukwekkend. De ruimtes zijn schaars gemeubileerd, er staan wel een aantal mooie meubelstukken, maar wie ooit in Wenen geweest is zal hier niet meer zo van onder de indruk zijn.

Wat ik het hoogtepunt van ons bezoek aan het Achilleion vond is de tuin. Een prachtig park, goed onderhouden en met een ontzettend mooi uitzicht over zee en over de stad Corfu. Vanuit de tuin zie je zowel het oude als het nieuwe fort, er staan mooie beelden van o.a. Keizer Frans Jozef, palmbomen en prachtige planten. Met de verschillende paden en prieeltjes wekt de tuin een romantische indruk. Voor wie van fotograferen houdt, haal je hart maar op! Er zitten prachtige Hagedissen verstopt tussen de struiken en tal van mooie bloemen stonden tijdens ons bezoek in de bloei. Het schijnt naarmate de dag vordert erg druk te kunnen worden, tijdens ons bezoek viel dat enorm mee. 

Een uitstapje wat zeker bij een bezoek aan het mooie eiland Corfu hoort, al is het totaal niet Grieks natuurlijk. 

Buiten de bovengenoemde uitstapjes leende onze vakantieweek zich ook voor wat strand- en watersportplezier. 

We hebben een bootje gehuurd om te gaan snorkelen bij één van de eilandjes voor de kust van zuid-Corfu, ook hebben we even lekker over de zee 'geknald' met een waterscooter, heerlijk die adrenalinekick die je daar van krijgt! Altijd komen daarna de kriebels om er zelf ook ééntje aan te schaffen, wilde het klimaat in Nederland maar een beetje meedoen, dan wisten we het wel... Voor nu zijn deze dingen vooral leuk voor op vakantie. 

We wilden een boottocht naar de eilandjes Paxos en Antipaxos doen, we hadden al geboekt maar helaas bleek op de ochtend van vertrek een probleem met de boot te zijn ontstaan, we kregen keurig ons geld terug, maar konden tijdens ons verblijf helaas geen nieuwe datum meer boeken. Dit houden we dan nog maar tegoed. 

 

Al met al hebben we een heerlijke vakantie gehad! De weersomstandigheden waren goed, af en toe een regenbui maar overwegend zon en de zeetemperatuur was goed genoeg om te zwemmen. 's Avonds koelt het lekker af waardoor je prima slaapt, een vestje is wel een aanrader. In de maand mei is het eiland nog prachtig groen, ook zijn de toeristische hotspots in die periode nog niet megadruk. Vanaf 1 mei gaan de meeste winkeltjes en excursiebureau's in de dorpjes weer open, houd hier rekening mee bij het plannen van je reis. 

 

Wij zouden zeker nog eens teruggaan om met name de noordkant van het eiland te verkennen, het zuiden was in ieder geval de moeite waard! 

 

Hieronder nog een foto-impressie, mail me gerust als je vragen over dit eiland hebt!