Wenen - de stad van Sissi

Een bezoek aan Wenen is zeer zeker de moeite waard. Deze stad onderscheidt zich van andere steden doordat het majestueuze van keizerin Sissi nog steeds voelbaar is. De binnenstad is een groot museum met prachtige kerken en kathedralen zoals de Stephansdom, paleis Hofburg en  het Rathaus. Daarnaast zijn de keizerlijke tuinen en de Donau een welkome afwisseling tussen de schitterende gebouwen. 

Wenen is goed bereikbaar per auto of met het vliegtuig. Met de auto moet je rekenen op een rit van c.a. 11 uur, per vliegtuig sta je in 2 uur op Flughaven Wien. Aansluitingen met openbaar vervoer zijn zoals in de meeste grote steden prima geregeld. 

Wenen is een enorme stad met c.a. 1,8 miljoen inwoners verdeeld over 414 km2, dit weer verdeeld in 23 districten. Met name in de binnenstad vind je de mooiste bezienswaardigheden, maar vanwege het keizerlijke verleden van de stad zijn er ook buitenpaleizen die zeker de moeite waard zijn. Het openbaar vervoer in Wenen is goed geregeld middels een U-bahn netwerk van 5 lijnen waarmee alle hotspots bereikbaar zijn. Reis je liever rustiger dan zijn de taxi's een goed alternatief, de prijzen zijn relatief goedkoop. 

Een aantal van mijn favoriete bezienswaardigheden zet ik voor je op een rij: 

  • Bezoek de Hofburg met de keizerlijke appartementen en de Spaanse rijschool
  • Paleis Schönbrunn één van de bekendste buitenverblijven van de keizer en keizerin
  • de Stephansdom midden in het oude centrum van Wenen
  • Pretpark wurstelprater met zijn reuzenrad uit 1897
  • Kapuzinerkirche met de Kapuzinergruft waar je de keizerlijke graftombes kunt bezichtigen
  • Het museumkwartier 
  • Een boottocht over de Donau (je kunt overigens ook vanuit Wenen een dagtocht naar Bratislava (Slowakije) per boot maken)
  • Kijk je ogen uit in de chique winkelstraten waar alle grote merken vertegenwoordig zijn. 

Wenen blijft een mix van Culturele pracht en hippe restaurants en barretjes, een heerlijke afwisseling die je echt beleeft moet hebben. Wij zijn in september 2014 in Wenen geweest, ondanks de regen hebben we genoten. Regen is wel iets wat zeker zo vaak in Oostenrijk voorkomt als in Nederland, hou daar wel rekening mee. Er zijn echter genoeg bezienswaardigheden binnen zodat je altijd wel een plek hebt om te schuilen! 

Wil je shoppen in Wenen, pak dan de metro en ga naar de Mariahilferstraße, daar vind je alle grote modemerken maar ook leuke kleine boetiekjes die nog enigszins betaalbaar zijn. Het Goldenes Quartier naast district Inner Stad is het dure winkelgebied waar de merken zoals Luis Vuiton en Prada vertegenwoordigd zijn, voor de meesten van ons niet echt betaalbaar, maar zeker ook leuk om rond te kijken! 

Ik raad absoluut aan om de Vienna pass aan te schaffen, hiermee heb je gratis toegang of flinke korting op de meeste bezienswaardigheden, vrij gebruik van de hop-on hop-off bus, optioneel ook voor het overige OV, en natuurlijk een handig reisgidsje en plattegrond. De Vienna pass is er voor 1,2,3 of 6 dagen. 

Overnachten in Wenen kun je zo duur maken als je zelf wilt, de standaard ligt vrij hoog waardoor je voor een relatief goedkope kamer of appartement een degelijke service en goede hygiëne kunt verwachten. 

Kom je met de auto naar Wenen dan raad ik aan voor parkeren in een buitendistrict te kiezen, parkeren in de binnenstad kan oplopen tot €50,- per dag. Speciale P+R terreinen aan de rand van de stad zijn hierop ingespeeld en kosten gem. €3,- per dag tot max €15,- per week.

 

Kortom een keizerlijke stad op goede reisafstand met een hoge standaard qua voorzieningen. Een bezoek meer dan waard!

 

Handige links:

Vienna pass

Wien turismo

Parkeerinformatie

U-bahn