Kreta

Grieks straatje in Chania
Grieks straatje in Chania

Algemeen

Het grootste Griekse eiland is Kreta. Tevens is het ook één van de zuidelijkste eilanden van Europa. Dit eiland is speciaal vanwege zijn diversiteit en het heerlijke middellandse zeeklimaat. Op Kreta vind je naast typisch Griekse stadjes en dorpjes ook de invloeden van de Venetianen en de Ottomanen terug. Meer recent (jaren '70) zijn ook veel hippies naar het eiland getrokken, met name in het plaatsje Matala aan de zuidkust zie je dit terug. 

 

Kreta bestaat uit vier regionale eenheden, Chania, Rethymno, Iraklion en Lassithi. Er zijn een drietal hoofdgebergtes op het eiland, in noorden vind je de Lefka Ori (witte bergen) waarop het grootste gedeelte van het jaar sneeuw ligt. In het Centrale deel van Kreta ligt het Idagebergte en meer oostelijk het Diktigebergte met de Lassithihoogvlakte.

 

Omgeving 

Het landschap van Kreta is heel afwisselend, noordelijk is meer begroeiing en zijn de bergen groener dan richting het zuidoosten waar het klimaat wat droger wordt. Kreta heeft een schat aan bloemen en beplanting waar je in het voorjaar absoluut van kunt genieten. Door de ligging van Kreta vind je er zelfs Aziatische bloemen en planten die elders in Europa niet voorkomen.

Heel bijzondere diersoorten vind je op Kreta niet. Het eiland zelf staat bekend om geiten die er ook wel kri-kri genoemd worden. Als je de tijd neemt kun je wel prachtig gekleurde salamanders tegenkomen, ook kun je in het achterland van Chania vale gieren spotten. 

 

Op Kreta proef je gastvrijheid, vooral in de minder toeristische dorpjes. De inwoners zijn blij als je een kopje koffie met ze nuttigt en schenken er gul raki bij. In deze plaatsjes kun je eten en drinken voor een paar euro. Aan de kust zijn de prijzen veel meer gelijk getrokken met andere Europese landen, al is Kreta zeker niet duur.

 

Vervoer 

Een auto huren is aan te raden, de lokale autoverhuurbedrijven nemen veiligheid alleen niet al te nauw. Dit is overigens niet anders dan in de meeste zuid-Europese landen. Onder het motto oranje lampje - geen probleem, rood lampje-stop geven ze je alle vrijheid om met hun auto's Kreta te verkennen. Sluit altijd een verzekering af bij de auto en let op of hierbij de hele auto incl. alle inzittenden meeverzekerd wordt, men is hier vrij creatief mee. 

Op Kreta rijdt men rechts zoals in Nederland, wel gebruiken ze de hele weg als het even kan. Het is gebruikelijk dat langzaam verkeer uiterst rechts rijd zodat het snellere verkeer goed in kan halen. Markeringen zijn vaak niet duidelijk aangegeven. Hierdoor komt het verkeer chaotisch over. In de grotere steden is het wel beter geregeld. 

Vooral in de achterlanden kun je verkeersborden met gaten erin tegenkomen, de kretenzers gebruiken ze als doelwitten, of het nu om schietoefeningen of als protest tegen gezag gaat, beide kan waar zijn. Kretenzers zijn ondanks hun wapenbezit niet agressief of vuurgevaarlijk, ze schieten vooral bij feesten om uiting aan hun vreugde te geven. 

 

Vakantiebestemming 

Vakantie vieren op Kreta vind ik een absolute aanrader. Of je nu houd van rust en mooie natuur, of juist wil gaan stappen en genieten van de zon en zee, het is allemaal mogelijk op dit mooie grote eiland. In de periode april t/m juni komen de bloemen en planten tot bloei, is het vaak al heerlijk weer maar niet te heet, zitten de feestende jongeren nog op school en kun je genieten van Kreta op z'n mooist. Vanaf juli zijn de kustplaatsen vooral gevuld met toeristen die van de zon en het strand willen genieten, plaatsen zoals Chersonissos en Malia staan dan bekend als party hot-spots waar veel hollanders en britten naartoe trekken. Dit zie je terug aan het aanbod van eet- en drinkgelegenheden, kroketten zijn er dan ook gewoon te koop. Het achterland van Chersonissos is overigens een stuk authentieker en zeker de moeite waard. Een schitterend stadje is Agios Nikolaos aan een baai met gezellige eettentjes, winkels en mogelijkheid voor boottripjes. 

 

Tips voor wie naar Kreta gaat:

  • Als je naar Chania gaat vlieg je ook op het gelijknamige vliegveld wat de reisduur naar het hotel een stuk korter maakt. 
  • Wees sportief, bewandel de Samaria kloof (Chania achterland, dagactiviteit). 
  • Op Kreta vind je met name in het midden in de regio Iraklion verschillende oude opgravingen die de moeite waard zijn. 
  • Ten westen van Rethymno ligt het meer van Kourna, hier vind je schildpadden, goudvissen en mooie vogelsoorten, ook komen hier veel ringslangen voor. Een prachtig meer met mogelijkheid tot snorkelen en waterfietsen. 
  • Pak de auto naar het plaatsje Matala aan de zuidkust met grotten waarin de hippies woonden en marktjes met allerlei hippiegerelateerde snuisterijen
  • Proef zeker een glaasje Raki mee, Grieken gaven dit ook aan de kinderen om verkoudheid of koorts tegen te gaan (vertelde een plaatselijke verkoopster me)
  • All-inclusive vakanties lijken aantrekkelijk en goedkoop, maar gewoon lekker buiten de deur eten en drinken is veel leuker en absoluut niet duur! Je proeft dan veel meer van de Griekse cultuur. 

Geniet van mijn foto's! Ik hoop dat ik je enthousiast heb kunnen maken om Kreta te bezoeken. Wij zijn in de regio Chania, Rethimno en Iraklion geweest, Mijn favoriet blijft Chania vanwege het achterland met de Lefka Ori en de groenere omgeving, maar alle regio's zijn zeker de moeite waard!