Londen

Eén van de steden die je zeker bezocht moet hebben is Londen. Deze stad staat al jaren hoog op mijn favorietenlijst en ik zou er graag weer eens een bezoekje brengen, en dat is niet alleen omdat ik nu een betere camera heb. Ik ben drie keer in Londen geweest waarvan de laatste keer in 2013. Aan deze bezoeken heb ik prachtige herinneringen overgehouden die ik graag met jullie deel. 

 

Algemeen

Allereerst wat feitelijke informatie. Londen is een metropool waar ongeveer 7.5 miljoen mensen wonen met een grootte van ongeveer 1,572 km2.  Londen is de hoofdstad van Engeland en het Verenigd Koninkrijk en is één van de belangrijkste steden ter wereld. Dwars door de stad loopt rivier de Theems, die door de Thames barrier, een waterkering in bedwang gehouden wordt omdat de getijdenwerking anders een gevaar vormt voor de stad. Londen bestaat uit 13 deelgemeenten met als middelpunt The city of London. In Londen betaal je met pounds, zoals overal in Engeland.  

 

Naar Londen

Er zijn veel wegen die naar Londen leiden, zelf ben ik per vliegtuig en per boot gegaan. Per boot is weliswaar al langer geleden, toen Stena Line nog een Catamaran snelboot gebruikte. Persoonlijk reis ik het liefst naar Londen met het vliegtuig omdat je dan binnen een uur op Britse bodem land.

Tickets zijn niet duur en er zijn regelmatig extra aanbiedingen via bijvoorbeeld Ryanair. Er zijn vijf luchthavens waar je op kunt vliegen, echter alleen Heathrow en City bevinden zich echt bij de stad. Goedkopere vliegmaatschappijen vliegen vaak op Luton, Stansted of Gatwick, hiervandaan moet je wel rekening houden met 2 uur busreis of 45 minuten treinreis alvorens je echt in Londen centrum bent.

Het vervoer van en naar de luchthavens is goed geregeld. Vanaf alle luchthavens vertrekt een trein naar Victoria station, het grote centrale treinstation in Londen. Ook rijden er continu bussen tussen de luchthavens en de de binnenstad. Het is de moeite waard om je te verdiepen in het vervoer omdat de reistijd uiteen kan lopen bij de verschillende coaches. Hier vind je meer informatie over vervoer van en naar de verschillende luchthavens rondom Londen. 

 

Vervoer in Londen

Eenmaal in the City aangekomen kun je besluiten jezelf te laten vervoeren met een black cab, voordeel hiervan is dat je meteen wat van de stad ziet. Mijn voorkeur gaat echter uit naar het fantastische metronetwerk van Londen. Een krioelende wirwar van mensen die zich dagelijks verplaatsen door de stad, dat is het tube transport in Londen. Hier vind je alvast een tubemap om inzicht in het netwerk van metrolijnen te krijgen. De 11 hoofdlijnen brengen je praktisch overal in de stad, de maximale wachttijd is 15 minuten, meestal minder. Zitplaatsen zijn een luxe en claustrofobie is niet aan te raden. Het is echter verreweg de snelste manier om je door de stad te verplaatsen. De metro heeft ook z' n charme, in de lange gangen die de stations met elkaar verbinden kun je hele goede straatmuzikanten treffen. 

Natuurlijk is reizen per bus ook een optie, voor de toeristen is er de bekende Hop-on Hop-off bus, de typische dubbeldekker bus. 

Betalen kun je met een papieren dagkaartje, one-way tickets, of een Oystercard. Met name bij langer verblijf is een Oystercard aan te raden, deze kun je vergelijken met onze OV-chipcard. Zie ook de London transport pagina voor meer informatie over vervoers- en betaalmiddelen. 

 

Bezienswaardigheden in Londen

Er valt zoveel te zien in Londen dat één pagina wellicht niet genoeg is. Ik zet een aantal highlights voor je op een rij.

1. De bekendste klokkentoren ter wereld, Big Ben

2. Palace of Westminster - ook wel houses of parliament genaamd, Big Ben is een onderdeel van het Palace

3. Towerbridge - met name een rondleiding door de brug is een aanrader

4. The tower of London - Naast Towerbridge

5.  Buckingham palace met de wisseling van de wacht

6. London eye - een enorm reuzenrad van waaruit je een prachtig uitzicht over de stad hebt. 

 

Heb je deze bekende hotspots bezocht, dan kun je heerlijk tot rust komen onder het genot van een wandeling in Hyde park. Dit grote park ligt midden in Londen en biedt rust en ruimte te midden van de chaos van een wereldstad. 

Ga je liever shoppen? Londen kent verschillende winkelgebieden en markten, Camden market is één van de bekendste en grootste markten. Het grote chique warenhuis Harrods is ook zeker een must,  hier shoppen de superrijken, maar gewoon even rondkijken mag iedereen. Mijn favoriete winkelcentrum is Covent Garden. Hier vind je niet de grote winkelketens maar gezellige kleinere shops en eet- en drinkgelegenheden. Op het pleintje worden regelmatig kleine shows en optredens gegeven. 

 

Al zin in een bezoekje aan deze geweldige stad? Alvast veel plezier!