Malta

Droom jij ook zo vaak van prachtige blauwe baaien waar je meters diep de bodem nog kunt zien? Goed nieuws! Je hoeft er geen 12 tot 24 uur voor in een vliegtuig te zitten om vervolgens al je zuurverdiende vakantiegeld te zien verdwijnen, geen jetlags of opgezwollen enkels, check out Malta! 

 

Over Malta

Malta is een eilandengroep en bestaat uit 3 eilanden, Malta, Gozo en Comino. De geschiedenis van Malta is interessant, verschillende culturen hebben er overheerst en dat maakt het eiland prachtig voor wie van cultuur snuiven houdt, je vindt er verschillende bouwstijlen, verdedigingsmuren en typische balkonnetjes uit de Ottomaanse tijd. Malta heeft prachtige baaien met het helderste blauwe water wat je je voor kunt stellen!

Vooral het eiland Comino heeft als hotspot de Blue Lagoon, een ware toeristische trekpleister. Persoonlijk hou ik niet zo van die super-toeristische plekken, wij hebben dan ook vooral genoten van de Crystal Lagoon. De Crystal Lagoon is minstens zo helder en blauw als de Blue Lagoon, nadeel voor de strandliefhebbers is dat je hier geen strand hebt, het is een baai tussen de rotsen. Voordeel voor wie van snorkelen/duiken en rust houdt, je kunt hier volop vissen spotten vanwege de rotsen rondom de baai, en je kunt er alleen per boot komen. Er zijn vanuit de eilanden makkelijk bootjes te huren of excursies te boeken die ook de Crystal lagoon aan doen. Absolute aanrader!

 

Vervoer op Malta

Malta heeft een netwerk van snelbussen die regionaal rijden, daarnaast kun je ook voor het vervoer met een stadsbus kiezen. De bus is niet duur maar wel druk. Het is dan ook zeker aan te bevelen om zoveel mogelijk met de X-lijnen te reizen, dit zijn de regionale lijnen die niet bij iedere halte stoppen. Lukt dat niet dan moet je er op rekenen dat je de rit staand aflegt. De bussen rijden van oost naar west en vice versa, zit je in de buurt van Mellieha of Valletta, dan zit je vrijwel aan het beginpunt van de lijn en kun je vaak nog wel zitten. Een buskaartje kost c.a. €2,- waarmee je gedurende 2 uur achtereen kunt reizen inclusief overstappen. Hiermee kom je eigenlijk op alle plaatsen wel met een enkele reis. Treinen rijden op het eiland niet, Reizen op malta per taxi is goed mogelijk, de taxi's zijn te herkennen aan hun witte kleur en met name rond bezienswaardigheden of bij busstations zijn taxistandplaatsen. Sinds 2006 zijn de chauffeurs verplicht hun taximeter te gebruiken. Het starttarief bedraagt c.a. €3.50, daarna wordt voor de eerste 8km €1.40 per km gerekend, voor de overige kilometers betaal je c.a. €1,- per km. Het maakt niet uit of je met 1 of meerdere personen reist, het tarief blijft gelijk. In een normale taxi kunnen maximaal 4 personen worden vervoerd. 

 

Welke plaatsen moet je zeker zien:

- Valleta, de hoofdstad van Malta is zeker een bezoek waard. Vanaf het busstation loop je het centrum in met tal van winkeltjes en horecagelegenheden, hier zie je ook de typische balkonnetjes (foto 6). Triq-ir-Repubblica is de hoofdstraat van het winkelcentrum. Vergis je niet door vanuit de bus richting de grote cruiseschepen te lopen, aan het water vind je nauwelijks winkels. Wel heb je de mogelijkheid om tussen de verschillende landtongen heen en weer te varen.

 

- Mdina

In Mdina ga je terug in de tijd. Mdina was oorspronkelijk de hoofdstad van Malta maar lag niet zo strategisch als Valleta. Mdina is eigenlijk één groot openluchtmuseum met leuke boutiques en het st. Pauls cathedraal en bijbehorend museum. Hier vind je ook tal van glaswinkels die het typische Maltese glas verkopen. Het is mogelijk om met paard en wagen Mdina en het naastgelegen Rabat te verkennen. Mdina is het mooiste stadje van Malta!

 

- Popeye Village

Het decor van de film Popeye met de kleine huisjes. 

 

- Mellieha Bay of de Golden Bay

In het westen van Malta vind je mooie zandstranden en baaien. In tegenstelling tot het oosten waar juist de kust rotsachtiger of bebouwd is kun je hier van het strandleven genieten. Wij verbleven in Mellieha en hebben genoten van het uitzicht op de baai met tal van bootjes die in de baai voor anker gingen. Zelfs één van de grootste jachten ter wereld lag de hele week voor onze baai. In het weekend komen de rijkere inwoners uit Valleta met hun jacht naar deze baaien om te ontspannen. Er worden verschillende watersporten aangeboden waaronder duikles of waterscooter tochten. Ook trips naar de Blue Lagoon vertrekken uit Mellieha. 

 

Duiken op Malta

Malta staat bekend als diving place-to-be. Door het heldere en relatief rustige water kun je hier gemakkelijk duiken. Ook zijn er om de eilandengroep veel riffen en scheepswrakken te vinden wat natuurlijk mooie vissen aantrekt. Wij hebben onze eerste duik op Malta gemaakt en het was in één woord fantastisch! De instructrice van een PADI divingschool was toevallig Vlaams, erg handig bij een eerste duik om uitleg in je eigen taal te krijgen. De PADI duikscholen hanteren allemaal ongeveer dezelfde tarieven en laten je eerste en klein theorie examen afleggen, ook moet je een verklaring van goede gezondheid ondertekenen waarbij aangegeven staat wat risicovolle gezondheidsklachten kunnen zijn. Wil je ooit duiken maar ben je niet zeker van je gezondheid, overleg dan altijd met de huisarts. 

Zodra je geslaagd bent voor de theorie mag je jezelf in de duikuitrusting steken en ga je een half uur proefduiken in het zwembad. hier ervaar je de theorie voor het eerst in de praktijk. Je oefent alvast de handgebaren zodat je aan kunt geven hoe het met je gaat of wat het probleem is onder water. Ook oefen je voor de zekerheid hoe je je mondstuk terugvindt, je leert te 'klaren' zodat je niet teveel druk op je trommelvliezen krijgt en kunt wennen aan het onder water ademen. 

Is je proefduik goed gegaan dan vertrek je per boot naar bijv. een rustige baai waar je max. 6 meter diep kunt duiken. Hier kun je ongeveer een half uur onderwater vertoeven met je zuurstof. Dit half uur vloog voor mijn gevoel voorbij omdat er zoveel moois te zien is onder water! De vissen zijn niet heel kleurrijk, al zitten er zeker mooie soorten tussen, maar de riffen waar je langs zwemt, de zeesterretjes en andere diertjes op de bodem en alle prachtige schelpen maken dat je je in een andere wereld waant. 

 

Als je wilt duiken, ga naar Malta! De kwaliteit van de duikscholen is er gewoon heel erg goed en de onderwaterwereld is prachtig!

 

Heb je een vraag over je vakantie naar Malta, stel 'm gerust via het contactformulier, ik help je graag verder!

 

Handige links:

Visit Malta - The official tourismsite

www.aquaventuremalta.com - de duikschool waar wij les hebben gehad