Rome - Heden ontmoet verleden

Vraag je me naar mijn favoriete stad, dan antwoord ik Rome! 

Wat maakt Rome nu zo speciaal? Voor mij is dat de mix van cultuur, culinair genieten en het klimaat. Ik ben voornamelijk in februari en maart in Rome geweest en overwegend was het erg zacht en aangenaam weer.

 

Het vliegveld Rome Leonardo da Vinci ligt aan de kust bij het plaatsje Fiumicino. Van hieruit sta je met de trein in een half uur op het centrale station Rome Termini. Treintickets kun je op het vliegveld bij de automaten kopen of aan de balie. Wij kochten onze tickets gewoon bij de kaartjesautomaat, er staat dan een datum en tijd op het ticket, desondanks moet je deze toch nog afstempelen bij de automaat op het perron. Er werd ook behoorlijk streng gecontroleerd op het afstempelen en de boetes zijn niet mals. Daarvoor krijg je wel een comfortabele treinreis, de treinen zijn modern en voorzien van een scherm waarop je de route volgt, heel duidelijk vonden wij. Station Rome Termini kun je niet over het hoofd zien, maar toch wel fijn om te weten hoever je nog moet en hoeveel stops er zijn. 

 

Op stedentrip slaap ik meestal in low-budget hotels, overdag is er immers genoeg te beleven buiten het hotel. In Rome betekent dit wel dat je echt ellende aan kunt treffen tot 3*, daarboven kun je vaak comfortabel overnachten. 

 

Bezienswaardigheden

Rome is heel goed te voet te doen als je een beetje van wandelen houdt. De stad zit logisch in elkaar en van verre is het Museo dei Fori Imperiali  als imposant wit paleis te zien, dit staat praktisch midden in de stad naast het Foro Romano waar nog steeds als puzzel opgravingen onderzocht worden, daar weer naast staat het welbekende Colloseum, en dit gebied vormt het oude centrum van Rome. Grote wegen zoals de via Nazionale leiden hier naartoe. 

Door Rome lopen 2 metrolijnen, hiermee kom je een heel eind. De bezienswaardigheden zoals de Trevifontein, de Spaanse trappen, het Colloseum, Piazza del Popolo en vila Borghese zijn hiermee goed bereikbaar. Ideaal voor het openbaar vervoer is de Roma pass, met die pas kun je vanaf 48 uur onbeperkt het OV gebruiken, ook krijg je toegang tot 2 bezienswaardigheden en korting op vele andere musea.

Wist je dat Vaticaanstad een eigen staat is? Hier geldt de Roma pass dus niet. 

 

Eten en drinken in Rome

In Rome kun je heerlijk eten en drinken, denk aan Lasagne, pizza, karafje wijn erbij... Let echter wel op, voor bediening kun je een toeslag moeten betalen, op de menukaart staat of de 'tip included' is of apart berekend wordt. Je hoeft dan ook geen fooi apart te geven.

Drink je alleen een glaasjes op een terras, vraag dan altijd de kaart, zeker in het centrum, dat voorkomt woekerprijzen!

Buiten de bekende straten zijn de prijzen aanzienlijk lager, een blokje omlopen is zeker een aanrader. De restaurantjes achteraf zijn het ontdekken zeker waard, de bediening is vaak gastvrij en verwent je graag met een salade of andere kleine gerechtjes, terwijl je op de hotspots hier gewoon voor betaalt. 

 

Doe Rome niet in één dag als je op vakantie bent in de buurt, er is gewoonweg teveel te zien! 

 

Handige links:

www.romapass.it - Alles over de Romapass 

www.adr.it - Luchthavens nabij Rome

www.turismoroma.it - Officiele Rome website voor Toeristen 

wwww.fietstours-rome.nl - Fietsroutes door Rome met Nederlandse gids