Gran Canaria

2022, en corona is nog steeds niet voorbij. Naast liefde voor reizen heb ik nog een 'hobby', gezondheidszorg. Ik werk in een huisartsenpraktijk en volg vanuit daar de coronapandemie op de voet. We hebben inmiddels de boosterprik gehad, en de lockdown nummer 3 eindigde half januari 2022. 

 

Op vakantie

Wij hadden voor dit jaar de hoop een verre reis buiten Europa te kunnen gaan maken. Om die reden hadden we in maart een periode vrij genomen. Echter, al in het begin van het jaar realiseerden we ons dat de kans op een verre reis zonder al te veel extra Coronagedoe niet groot was. Om die reden kortten we onze geplande vrije weken wat in om dagen over te houden voor later het jaar. Wel hadden we ontzettend behoefte aan zon. Het jaar 2021 was erg druilerig, de zomer in Nederland nat en kil, en na Ibiza waren we dus niet meer op zon vakantie geweest.

 

We zaten in dubio tussen Curaçao of de Canarische eilanden, beiden een prima zonbestemming voor de maand maart. Het is Gran Canaria geworden, daar was geen PCR test voor nodig, en de reis versus vakantieduur paste wat beter. We hebben er absoluut geen spijt van gekregen. 

Vanuit Nederland hadden we een ticket, auto, en appartement geboekt in Playa del Ingles, naast Maspalomas. Een bekende badplaats aan de zuidkust van het eiland. We vlogen ’s middags vanaf Schiphol en kwamen rond 18:00 aan op de luchthaven. De aankomst checks en service bij de autoverhuur gingen voorspoedig, en een uurtje later zaten we in de auto, met de ondergaande avondzon als sfeerlicht voor de eerste vakantie avond.

Het appartement was top, de auto kon voor de deur geparkeerd, en we hoorden op de achtergrond van een zwoele zomeravond wat flarden muziek en geruis van de oceaan. Mijn man had de voorpret goed benut en wist een fijn restaurant om de hoek te zitten. West End, met onder andere heerlijke burgers.

 

Deze vakantie wilden we graag wandelen, relaxen, en snorkelen en het binnenland van het eiland verkennen. 

Het midden van het eiland

We hadden vooraf een aantal wandelgebieden gemarkeerd. Bizar genoeg bleek het midden op het eiland slecht weer te zijn. Dat betekende 5°c, storm en regen. Het regent gemiddeld 15 dagen per jaar op Gran Canaria, van onze 8 vakantiedagen hebben we er 3 regendagen meegemaakt. Overigens was het dan aan de kust zonnig en droog, dus wees niet bang om in maart naar dit eiland te gaan.

De regen leverde overigens bijzondere taferelen op. We rede op een bergpas met naast ons een vallei met een regenboog, wij zaten ter hoogte van de boog. Ook was het eiland in volle bloei dankzij het vruchtbare weer. Prachtige struiken en cactussen afgewisseld met robuuste rotsen met tekeningen van mineraalsporen gaven ons echt het gevoel in een andere wereld te zijn.

We hebben met de auto een groot deel van het midden van het eiland gezien. Vanaf de kust zijn er tal van slingerende wegen die goed onderhouden zijn en je het prachtige eiland opvoeren. Soms kunnen ze wel een beetje smal zijn.

 

We hebben tijdens een wandeling gezien en gehoord waar het eiland zijn naam aan dankt. Er vliegen zwermen wilde kanaries rond. Ook tref je in de kleine dorpjes hele sfeervolle restaurantjes met heerlijke gerechten. Echt een aanrader om even de drukte van de kust achter je te laten. 

Strandplezier

 

Bij Playa del Ingles vind je prachtig zandstrand met boulevards vol winkeltjes en eetgelegenheden. Heerlijk voor een dagje strandplezier. Voor een slordige 10 euro heb je de hele dag 2 strandbedjes tot je beschikking. Eten en drinken in één van de vele eettentjes hoeft niet duur te zijn. Vaak zijn er happy hours en kun je 2 ‘Big Beers’ voor 5 euro drinken. Smoothies zijn ook helemaal hip en heerlijk verfrissend in de zon. Naast het strand kun je je ook vermaken aan de pooltafel of in de kleding en souvenirwinkeltjes. Het zeewater is ook in maart prima op temperatuur om te zwemmen, en de watersportverhuur is het hele jaar open. 

Dolfijnen spotten

Er wordt op bijna iedere straathoek wel een catamaran boottour aangeboden. Daarbij garandeert men dolfijnen te zien en zit meestal de lunch er bij in. Wij hebben ons laten verleiden dit ook te doen, en we hebben inderdaad dolfijnen gezien. De kapitein van de boot heeft continue contact met vissers en andere toeristenbootjes en men tipt elkaar als dolfijnen gezien zijn. Buiten de dolfijnen was de tocht eigenlijk niet de moeite waard. De zee was relatief onrustig, wat heel veel zeezieke mensen aan boord opleverde. Op de grote catamaran zit je overigens strak op rijtjes op een stoel die je toegewezen wordt. Alleen tegen extra betaling kun je één van de schaarse loungebedden bemachtigen. Dit hebben wij wel gedaan omdat we zo schuin op het dek op slecht gemonteerde stoeltjes werden geplaatst dat we al voor het uitvaren een flinke humeurdip hadden. De bedjes maakten de tocht een stuk aangenamer.

 

De snorkelspot was ook niet echt een succes, het water was wel een stuk kalmer, maar er was geen vis te bekennen op die plek nabij een zandstrandje. Om gebruik van de bar te maken kreeg je tegen borg een beker die je de gehele tocht bij je diende te houden. Handig, zonder bekerhouders bij de stoelen… Het eten was oké, maar de meeste mensen waren te misselijk om ervan te nemen. Kortom, ik raad je deze tour niet aan en ze zijn allemaal ongeveer het zelfde. 

Als je goed kijkt zie je de dolfijnen zwemmen. Er waren er genoeg, ze sprongen ook prachtig, maar dat fotograferen is nog een hele uitdaging...


Snorkelen

Snorkelen op Gran Canaria is wel erg leuk. Je moet even zoeken naar geschikte plekken, maar dan valt er echt wel bijzonders te zien. Een aanrader vind ik dit Youtube filmpje 

 

De locaties op het filmpje zijn echt top! Ik kan het zelf niet beter beschrijven, dus als je geïnteresseerd bent in snorkelen op het eiland, echt even kijken.  

Stadjes op Gran Canaria:

Mooie authentieke stadjes zijn er bijna niet op het eiland.  Echter, de hoofdstad Las Palmas is de moeite waard, en het stadje Mogán in het zuiden is ook echt een aanrader. In Mogán heb je Idyllische straatjes met prachtige bougainville en leuke boetiekjes. Ook kun je aan de haven heerlijk tapas eten. Mogán is echt een plaatje om te zien, je vind dit stadje dan ook in alle toeristengidsen. Naast leuke straatjes en prachtige bloemen heb je er ook een zandstrand en kun je er aan de andere kant van de golfbreker vanaf een plateautje snorkelen.

 

Vanaf de hoofdstad Las Palmas tot aan het stadje Mogán loopt een snelweg, de GC-1. Deze snelweg leid je langs de kust en maakt het heel gemakkelijk om het eiland te verkennen.