Cyprus


Cyprus was onze bestemming in mei 2019. Wat een veelzijdig eiland! Wat Cyprus bijvoorbeeld bijzonder maakt is de tweedeling tussen het Cypriotische gedeelte en het Turkse gedeelte. Persoonlijk vind ik dit iets treurigs voor zo'n mooi eiland, verderop zal ik er wat over meer over schrijven. 

Cyprus leent zich voor ontspanning en avontuur, de mensen zijn van nature ontzettend aardig en spreken uitstekend Engels. Dat er Engelse invloeden op het eiland zijn zal je niet ontgaan, ze rijden namelijk links. In onze vakantie hebben we genoten van de prachtige zee, we hebben gesnorkeld, met de waterscooters gespeeld en gezwommen. Daarnaast zijn we zelf met een buggy op pad geweest en hebben we een jeepsafari gedaan om wat meer van het eiland te zien en te weten te komen. Ook hebben we een bustour gedaan naar de Turkse kant van het eiland. De rest van de dagen zijn we vooral lekker uit eten geweest en hebben we in de omgeving van ons stadje gewandeld. Enjoy! 

Cyprus; Olympus; Travel
Screenshot van onze huidige locatie

Vervolgens gingen we verder richting het noordwesten, parallel langs de Turkse grens. Adam wees ons op de mooie natuur en in verschillende dorpjes bezochten we lokaal een kerkje om wat meer te horen over de lokale heilige waar het kerkje voor gebouwd was. En natuurlijk waren er ook stops om een ijsje te eten. 

Safari over het eiland

Om in één week een goede indruk van een gebied te krijgen is best lastig. We boekten daarom een jeepsafari bij Trackers Excursions. De gids kwam ons ophalen bij het hotel en heeft ons absoluut de ervaring gegeven die we hoopten. 

We hebben één van de kopermijnen op het eiland bezocht, en Adam onze gids wist op de grond stukjes metaal te vinden waaronder zelfs schilfertjes goud. 

Vervolgens hebben we een kop koffie gedronken in een dorpje, er woonden vooral ouderen en we kregen onze kop koffie (supersterk met zo'n laagje prut onderin) van een vrouw die eruit zag of ze 100 jaar was, heerlijk niet alledaags!

 

Eenmaal een tijdje onderweg kwamen we wat meer in het bergachtige midden van het eiland. Wow! wat een mooi groen bergachtig gebied heeft Cyprus. Onderweg kwamen we langs een bergpas met een prachtig vergezicht. Het was meteen een stuk koeler in de bergen tussen de bomen en dat was aangenaam, aangezien het die week gemiddeld 30-39 graden was. In de bergen hebben we heerlijk gegeten, kip, brood, en vers fruit toe. Ik denk dat ik de lekkerste kersen ooit geproefd heb tijdens deze trip. Je proeft de zon erin terug, ze zijn heerlijk zoet. 


De rest van de trip ga ik met wat foto's vertellen, anders kan ik nog wel wat pagina's doorgaan. Het einde van de trip was een wijnproeverij die werd verzorgd door Lambouri Wines. De Cypriotische wijn die hier gemaakt werd was opvallend zoet, bijna als likeur, ook hier proef je de invloed van de zon terug. We hebben genoten Adam en Trackers!

Het Turkse gedeelte Famagusta

Voor een dagje zijn we met de bus naar het Turkse deel van Cyprus geweest. Deze dagtour behelsde de ruïnes van Salamis en een bezoek aan de stad Famagusta. De grens ga je echt niet zomaar over; De paspoorten werden gecontroleerd en alles bij elkaar stond de bus een half uur te wachten voor we verder mochten. We kregen een turkse gids mee aan boord en de strenge instructie geen foto's te maken van de verlaten dorpen die we passeerden. 

Nabij Famagusta zijn een handjevol hotels en een strandclub waar je als toerist via een Turkse maatschappij naar toe kunt op zonvakantie. Eerlijk is eerlijk, ik was blij aan de andere kant van de grens te zitten. 


Salamis en Famagusta waren interessant om te zien, Famagusta is een bijzondere stad waar de Turkse manier van aandacht trekken meteen weer opvalt als je er even rondwandelt. Een prachtig Gotisch kathedraal is verbouwd tot Moskee, er zijn kleine winkeltjes en natuurlijk Petek's Pastanesi, een zoetwarenwinkel die bekend is over het hele eiland.

Wat mij verdrietig maakte waren de vele verlaten dorpjes waar onkruid letterlijk huizenhoog groeide, de kapotgeschoten hotels, de algemene indruk van verlatenheid en een te langlopend conflict over van wie het noordelijke eiland nu eigenlijk is. Buggy rijden

Zelf een beetje off road klooien is natuurlijk ook leuk, we hebben een buggy gehuurd en de omgeving afgestruind. Leuk is dat je daarmee net even wat makkelijker bij een afgelegen strandje komt. En natuurlijk het gevoel van wind door je haren en zand in je gezicht terwijl de zon op je huid brand. Een beetje alsof je aan de Dakar rally meedoet...


De Middelandse zee

Cyprus ligt in het oosten van de Middelandse zee. Een heel mooi stukje snorkelgebied. Al een paar stappen de zee in hebben we dit soort tafereeltjes gezien, daar hoef je geen duikuitrusting voor aan. 

 

Er zijn al best wat opvallende vissoorten te zien in dit stukje van de zee. Snorkelen vind ik iets heerlijk ontspannends om te doen. Adem diep in, steek je hoofd onder water en je bent in een andere wereld. Heerlijk toch? En dan valt pas op hoe nieuwsgierig vissen eigenlijk zijn, kijk niet raar op als ze een beetje om je heen blijven zwemmen en je volgen. 

 

Boven water is overigens ook genoeg plezier te beleven zoals met een... JETSKI!

Wij zaten in Protaras, een klein stadje aan de zuidoostkant van Cyprus. Dit gedeelte staat bekend om de zandstranden, prachtige baaien met dat blauwe water wat je lokt om te zwemmen en boulevards met restaurantjes en pubs. Eerlijk is eerlijk, het is wel engels georiënteerd. 's Avonds gaan de pubs open, kun je overal sport kijken en treden er F-keuze artiesten op. Maar hou je meer van rust, ga dan net buiten een dorpje zitten zodat je zelf de keuze hebt om de drukte op te zoeken. 

Groetjes uit Protaras!