Turkse Rivièra - Alanya

Algemeen

Turkije is al geruime tijd een populair vakantieland, en begrijpelijk. Met het vliegtuig sta je in ongeveer 4 uur vanuit Amsterdam op luchthaven Antalya. Turkije is daarnaast één van de dichtstbijzijnde landen waar je al een behoorlijk verschil in cultuur kunt ervaren. Ondanks dat veel Nederlanders massaal richting de Turkse rivièra trekken blijf je goed merken dat je op Turkse bodem staat. Dit vooral door de rijstijl, het temperament van de turken en natuurlijk de moskeeën en typisch Turkse souvenirs. 

 

 

 

De bekendste badplaatsen van de Turkse Rivièra zijn Antalya, Side en Alanya. Hier vind je de meest luxueuze resorts waar je all-inclusive van een ontspannen vakantie kunt genieten. Er zijn volop winkels, uitgaansgelegenheden waar je voor weinig geld per taxi of shuttle bus heen vervoerd kunt worden. De badplaatsen hebben prachtige boulevards waar je 's avonds kunt genieten van het zwoele mediterrane klimaat. 

 

Historie

Turkije heeft een rijke historie, zo is het gedeelte wat nu de Turkse Rivièra heet ooit in handen van de Romeinen en de Seltsjoeken geweest. Cleopatra beach bij Alanya heeft zijn naam te danken aan de Egyptische vrouwelijke farao Cleopatra VII die dit gebied kado kreeg van de Romein Marcus Antonius die generaal was onder Julius Cesar en minnaar van Cleopatra. 

 

Ook kun je een bezoek brengen aan Cappadocië, een streek die op de UNESCO werelderfgoedlijst staat.  

 

Winkelen en uitgaan

Winkelen in Turkije is een vak apart. Het is erg belangrijk dat je afdingt op de prijs, een horloge van €50,- kun je op die manier voor €15,- meenemen en de kans is groot dat je dan nog teveel betaald. De winkeleigenaars hebben zich veelal ingesteld op de West- Europese toeristen die graag voor weinig geld met de duurste merken willen pronken, je vindt hier dan ook een grootse collectie aan namaak artikelen. Parfum, kleding, horloges, alles is te koop. Dat de verkopers je graag iets van hun waar willen verkopen laten ze ook duidelijk merken, je wordt soms bijna de winkel ingetrokken om maar te zien hoe mooi het wel niet is. Wat ons opviel is dat naarmate je langer in Turkije verblijft de aandacht wel enigszins afneemt. Of het je blik is die verraad dat je er geen interesse meer in hebt, of je inmiddels gebruinde huid, de verkopers kunnen goed inschatten of je een 'verse' toerist bent of niet. Opvallend is ook dat als je bij winkel A een souvenir koopt ze vaak bij winkel D ook weten wat je gekocht hebt. Onderling kent iedereen elkaar! Aan te raden is om je euro's te wisselen voor Turkse lira's, dit scheelt je geld omdat de wisselkoers niet altijd secuur berekend wordt. 

 

Eten en drinken in Turkije is niet duur. Zeker als je niet voor de populaire toeristische plekken kiest maar een straatje verder loopt. Je kunt voor een paar euro heerlijk eten en de keus is ruim. Vlees is halal, alcohol kun je er op de meeste plaatsen wel bestellen. Discotheken en barretjes vind je volop in de badplaatsen, ook Hollandse bars waar de meeste turken Nederlands praten omdat ze eigenlijk gewoon in Nederland wonen .

 

Vervoer

Taxi's zijn goed betaalbaar en de chauffeurs rijden zowel op de taximeter als op prijsafspraak. Meestal spreek je een totaalprijs af ongeacht het aantal personen dat vervoerd wordt wat bij een normale taxi meestal 4 personen naast de chauffeur is. Schrik niet van het rijgedrag, zeker als je vooraf een prijs afspreekt heeft de chauffeur er baat bij je zo snel mogelijk af te leveren zodat hij snel een volgende deal kan sluiten. Met z'n 3en naast elkaar voor het stoplicht met hier en daar een scooter ertussendoor is geen uitzondering.

Wat ik zeker een aanrader vind is het huren van een taxi voor de hele dag. Biedt de chauffeur een reële prijs en je hebt een dag lang vervoer door de regio met gids erbij. Wij met hadden met 4 personen voor €40,- een alleraardigste taxichauffeur die ons heel veel mooie plekken in de omgeving van Alanya liet zien, hij wist zelfs een toiletgebouw te vinden toen de nood hoog was. 

 

Excursies

Excursies kun je eenvoudig boeken via je reisorganisatie, dit is overigens vaak veel goedkoper als je een lokaal reisbureau in het stadje zelf boekt. Wij hadden voor €75,- per persoon drie excursies gepland.. We gingen hiervoor een boottocht op de Middellandse zee maken, we hebben een Jeep-safari gedaan met tussenstop in een plattelandsdorpje, bij een moskee en we gingen eten op de Dimcayi rivier, ook zijn we wezen raften. We werden opgehaald bij het hotel en 's avonds weer terug gebracht, praktisch al het eten en de non-alcoholische dranken zaten bij de prijs in. 

Veiligheid is niet het grootste aandachtspunt, dit geldt overigens net zo goed voor de excursies die je via de reisorganisatie boekt, uiteindelijk zit je allemaal bij elkaar op dezelfde boot. 

De Turken doen er wel alles aan om het gezellig te maken, ze zorgen voor muziek en animatie bij praktisch elke excursie die je boekt. 

 

Omgeving

Het achterland van de Turkse Rivièra is prachtig! Zodra je het Taurusgebergte in gaat kom je bij de lokale bevolking terecht die oprecht blij zijn als je er eet of drinkt omdat ze veel armer zijn. Hier voel je de rust toenemen en het massale toeristische sfeertje van de kuststrook afnemen. Turkije is een prachtig land met een weelde aan bomen en planten, schildpadden, vogels en mooie meren tussen de bergen. In het Taurusgebergte ontspringt de rivier Dimcayi die zijn smeltwater vervoert en 60 km verderop in de Middellandse zee uitmond. Bij de verschillende kleine dorpjes langs de rivier vind je de leukste eetgelegenheden waar vlonders boven de rivier gemaakt zijn waar je laag zittend op kunt eten en drinken. De koude rivier die onder je door stroomt zorgt dan voor een aangename verkoeling. Zo'n tochtje door het Taurusgebergte is een absolute aanrader. 

 

Samenvattend is Turkije de ideale bestemming voor wie op redelijke reisafstand wil genieten van een prachtig land met een Oosterse cultuur met een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Je moet alleen de toeristische invloeden niet schuwen, voor wie daar niet van houdt is het een aanrader om in april-mei te reizen, het weer is dan al goed, met hier en daar kans op regen maar zeker ook veel zon, de drukte ben je dan voor en het personeel is nog enthousiast.